Stadionul STEAUA – “Templul fotbalului romanesc”

Generalitati

Descrierea situației inițiale

La 9 aprilie 1974, Stadionul Steaua a fost deschis publicului cu un meci de fotbal amical între Steaua București și OFK Beograd, scor 2-2. De-a lungul anilor, Stadionul Steaua a găzduit multe meciuri memorabile ale echipei de fotbal, dar și ale echipei naționale, fiind poreclit de fani drept „Templul fotbalului românesc”. La acea vreme, era unul dintre primele stadioane de fotbal construite vreodată în România, deoarece nu existau facilități atletice (pistă și teren), iar tribunele erau foarte aproapiate de teren. Capacitatea inițială era de 30.000 pe bănci, dar în 1991, când au fost instalate scaunele din plastic, capacitatea a scăzut la 28.365, împreună cu 126 de scaune pentru presă, 440 de locuri în loje VIP și 733 de fotolii.  Sistemul de iluminare cu o densitate de 1400 lux a fost inaugurat în 1991. Stadionul a fost renovat în 1996 și 2006 pentru a putea gazdui meciuri din UEFA Champions League.

După 44 de ani, în august 2018, vechiul stadion a fost demolat, în locul său fiind construit un stadion ultramodern, multifunctional, in care va fi integrat si muzeul clubului CSA Steaua București, restaurante, magazine, hotel, spații de birouri și săli de conferințe. De asemenea, stadionul va avea omologare si pentru rugby, urmând ca echipa de rugby a clubului să joace aici meciuri din Campionatul Național și Cupa României.

Valoarea totală a construcției se ridică la 94.672.020 milioane de euro. Stadionul este deținut de Ministerul Apărării Naționale și administrat de Clubul Sportiv al Armatei Steaua, si este situat în cartierul Ghencea.

De ce s-a dorit inlocuirea structurii existente?

Noua structura construita, a fost adaptată nevoilor si cerintelor UEFA pentru desfasurarea de meciuri din Champions League si Campionatul European din punct de vedere al solutiei arhitecturale si al sistemelor electronice de siguranță si securitate realizate cu echipamente de ultima generatie.

Noul Stadion Steaua cu 31.  254 de locuri, este unul dintre cele mai moderne stadioane din Europa de Est. Suprafața de joc are 105 metri lungime, 68 metri lățime, cu gazon natural armat sintetic cu sistem de încălzire, dezghetare, drenaj și irigare.  De asemenea, în interiorul Stadionului există restaurante, un hotel cu spații de cazare, Muzeul Clubului Sportiv al Armatei, zone VIP, zonă de presă, magazine, vestiare, sală de sport, spații tehnice și birouri. Suprafața construită este de 82.  000 mp.

Care a fost scopul proiectului?

Tinand cont de necesitatea alinierii la cerintele UEFA 2020, referitoare la stadioanele pe care se desfasoara competitii sub egida forului European de fotbal, au fost proiectate pentru stadion sisteme de curenti slabi care sa respecte in totalitate legislatia nationala si europeana si normativele UEFA in domeniul sigurantei si securitatii. Stadionul a fost prevazut cu sistem de detectare a incendiilor, de detectare a monoxidului de carbon, sistem de adresare publica și evacuare, sistem de sonorizare pentru evenimente, sistem de supraveghere video, control acces, detectare intruziuni, sistem de ceasoficare, sistem de cablare structurata și sistem de ticketing.

Sistemul de detectie, semnalizare si alarmare la incendiu, s-a proiectat intr-o arhitectura deschisa in conformitate cu prevederile standardelor si normativelor in vigoare pentru detectia si alarmarea rapida a inceputurilor de incendiu si este unul de tip adresabil, format din 3 centrale de detectie şi semnalizare, care monitorizeaza o retea de 48 de bucle de detectie echipate cu detectoare adresabile, butoane manuale, interfete pentru monitorizare si comenzi. Controlul sistemului se realizeaza de la panourile de control disponibile pe centralele prevazute in camerele de curenti slabi de la nivelul 0, tribuna 1, si prin intermediul panourilor repetoare, unul prevazut in camera pompierilor de la nivelul 0, si celalalt, prevazut la receptia principala de la acelasi nivel.

Pentru detectarea cresterii nivelului concentratiei de monoxid de carbon in parcarea subterana, a fost prevăzută o instalatie de detectie monoxid de carbon.

Aceasta este compusa din trei unitati de control, amplasate CCO.1 in in camera ECS Securitate, CCO.2 in camera TE SEC iar CCO.3 in camera TE SEC Tribuna Est, la care s-au conectat elementele de cămp (detectoare, panouri de avertizare optic-acustic).

Sistemul de Sonorizare si Avertizare in caz de urgenta este structurat pe mai multe zone si este alcatuit din:

  • regia de sonorizare (RS), amplasata in Dispeceratul de Securitate; rack-urile in care sunt instalate amplificatoarele, preamplificatorul pentru sursele de muzica, mixerul pentru consola si dispozitivul de mesaje de alarmare; consola pentru difuzarea de mesaje vocale situate in Dispeceratul central.

Soluțiile moderne de sound reinforcement se bazează pe funcții multiple, integrare multi-domeniu și concepte de rețea. De la parcare, la lojele VIP, de la competitii până la spectacole, sunetul profesional este livrat cu maximă inteligibilitate și claritate. Idealurile Helinick sunt de a oferi soluții pentru aplicații de sistem mici, medii și mari. În ceea ce privește calitatea audio și funcționare intuitivă, folosim echipamente de inalta fidelitate, produse de Electro-Voice și Dynacord si de asemenea, rețeaua de comunicatie OMNEO. Această arhitectură este construită pe protocoale deschise, cum ar fi rețeaua audio Dante și AES70 Control. Sistemul instalat oferă cele mai înalte niveluri de fiabilitate și redundanță. Echipa noastră de ingineri experimentați a sprijinit cliențul în a realiza selecția, proiectarea și implementarea unui sistem ultra-performant pentru acest proiect.

Sistemul de detectie a tentativelor de intruziune a fost instalata o platforma modulară de alarmare MAP5000, care oferă solutii de securitate customizate pentru diferite tipuri de aplicatii, precum cladiri de birouri, spatii industriale, banci, muzee, stadioane sau spatii comerciale, indiferent de marimea lor sau gradul de securitate necesar. Noua centrala de detectie efractie permite sistemului de securitate sa se adapteze cerintelor individuale ale clientului final, datorita structurii sale modulare. Astfel centrala se poate extinde in functie de necesitati prin adaugarea unor noi module în structura sa. Centrala de detectie efractie MAP5000 asigura securitate optima folosind tehnologie de ultima ora, fiind conforma cu standardele CE. Sistemul realizeaza o supraveghere si comanda unica asistata de centrala efractie, a obiectivului si a cailor de acces ce ar permite intrarea prin efractie. Dispecerizarea integrata a semnalizarilor asigura informarea şi sprijinirea operatorului în vederea coordonarii activitaţilor de soluţionare a incidentelor precum şi o serie de masuri automate (de exemplu semnalizari la distanta, la factorii responsabili, etc.) şi arhivarea tuturor evenimentelor şi manevrelor de operare efectuate.

Sistemul de control acces instalat, are ca functii principale, controlul, gestionarea si monitorizarea personalului precum si monitorizarea si gestionarea accesului autovehicolelor in interiorul obiectivului prin verificarea autorizatiei de acces a persoanei care solicită accesul în zona. Sistemul de control acces s-a realizat într-o arhitectura deschisă, tinind cont de destinatia clădirii, astfel încât mişcarea pe fluxurile de acces să se desfasoare în mod controlat. Sistemul este modular, pentru a permite modificarea configuratiei sistemului conform solicitarilor beneficiarului.

Acest sistem a fost interconectat cu celelalte sisteme, prin intermediul softului de management si integrare. Interconectarea s-a realizat astfel:

– cu subsistemul de supraveghere video – la trecerea printr-un filtru de control acces sunt redate si inregistrate, imagini video pe echipamentele dedicate acestui sistem.

– cu sistemul de detectie si avertizare la incendiu – in momentul declansarii alarmei de incendiu, toate filtrele de control acces, raman pe pozitia “deschis”.

Sistemul de supraveghere video are rolul de a realiza monitorizarea si supravegherea video din zonele de interes, prelucrarea si inregistrarea imaginilor preluate, vizualizarea imaginilor pe monitoare, permitand personalului dedicat cu urmarirea functionarii sistemului o actiune rapida in cazul aparitiei unor evenimente nedorite in punctele supravegheate. Pentru supravegherea tribunelor si peluzelor s-au folosit camere video mobile sau fixe, de interior sau exterior.

 

Managementul inregistrarilor va fi asigurat de un soft dedicat, instalat pe un server specializat. Imaginile vor putea fi urmarite in timp real sau din inregistrari pe monitoarele amplasate in dispeceratul de securitate si in puncte distincte de interes special

(ex: centrul operativ jandarmerie). Fiecare operator, va putea vizualiza imagini din locatie, pe 8 monitoare de 55″, montate pe un panou frontal. Prelucrarea imaginilor si operarea sistemului, se va realiza de la un pupitru, unde va fi montat un monitor de 19″ pentru sistemul de supraveghere video si o tastatura de control cu joytstick, pentru camerele video mobile.  Sistemul contine 125 camere de exterior, 103 camere video tip minidome pentru interior, si 8 camere mobile tip Auodome pentru exterior.

Sistemul de cablare structurata este bazat pe o retea inelara de fibra optica, pe care sunt conectate dispositive tip ONT produse de NOKIA, pentru a realiza un numar de aproximativ 1500 de porturi de voce-date RJ45. De asemenea este realizata o retea WI-Fi de mare viteza, prin intermediul Access Point-urilor montate in punctele in care este necesara conectarea unui numar mare de utilizatori simultani la reteaua stadionului.