Aeroportul din Sibiu, dotat cu tehnologii de ultimă generație

Industria construcțiilor și infrastructurii din România cunoaște un moment deosebit, marcat de finalizarea cu succes a proiectului de Extindere și Modernizare a Aeroportului Internațional Sibiu (AIS). Alături de parteneri de încredere, Helinick a contribuit la transformarea aeroportului într-un hub modern și funcțional.

Tehnologie de supraveghere de ultimă generație la Aeroportul Internațional Sibiu

Scopul proiectului realizat de AIS prin atragerea de fonduri europene a vizat modernizarea integrală, iar unul dintre aspectele vizate a fost îmbunătățirea  sistemului de monitorizare video si protectie perimetrala al Aeroportului. Cu ajutorul experților săi din domeniul siguranței și securității electronice, Helinick a proiectat si realizat o integrare a sistemelor de supraveghere video și protectie perimetrală pentru a asigura o performanța sporita în ceea ce privește detecția intruziunilor în perimetrul Aeroportului Sibiu. Evaluarea alarmelor si monitorizarea video a zonelor importante din interiorul Aeroportului se va realiza integrat la nivel software, prin implementarea unui soft PSIM care centralizeaza informatiile de la toate sistemele si echipamentele instalate.

Intreg perimetrul protejat a fost prevazut cu un sistem de supraveghere video cu peste 240 de camere. Folosind o îmbinare de tehnologii care să asigure cele mai bune rezultate, Helinick a folosit camere video fixe și mobile de înaltă rezoluție, pentru platformă și căile de rulare, precum și camere bispectrale (în spectrul vizibil și termic), camere video dome interior și camere mobile speed-dome cu infraroșu (IR). Au fost instalate camere de exterior de tip IP cu rezolutii cuprinse intre 2MP si 46MP, în locul celor existente, camere termale amplasate în număr suficient de-a lungul perimetrului pentru a asigura o monitorizare continua a acestuia în condiții de noapte sau în situații meteo extreme (ceață densă, ninsoare abundentă etc.). Sistemul de monitorizare video perimetrala va realiza detecția împotriva intruziunii neautorizate (persoane, animale, masini), monitorizarea video a aeronavelor în procesul de decolare/aterizare și deplasare spre căile de rulaj, si de asemenea se va realiza completarea sistemului de supraveghere video si detective perimetrala pe partea de vest a Aeroportului.  Spre platforma de îmbarcare/debarcare pasageri, pe clădirea terminalului, au fost prevazute camere de supraveghere pentru asigurarea monitorizării individuale a locurilor de parcare a aeronavelor, inclusiv a locurilor din partea de sud a platformei. Managementul acestor

camere de supraveghere este realizat atât în dispeceratul principal al Aeroportului, cât și în in cadrul unor dispecerate locale amplasate in diverse puncta importante ale Aeroportului.  Pentru a limita accesul persoanelor neautorizate la echipamentele de stocare a imaginilor, acestea au fost amplasate într-o cameră tehnică, separată de dispeceratele in care se realizează vizualizarea imaginilor.

Sistem unic cu supraveghere termală, în premieră în România la Aeroportul Internațional Sibiu

Inovația adusă în acest proiect este sistemul de termoviziune unic în România, ce folosește o cameră panoramică în IR, Spynel X. Acesta are capacitate extinsă de detectare, urmărire și clasificare automată a intruziunilor și poate fi folosit pentru un număr nelimitat de amenințări, indiferent de natura acestora (terestre, aeriene sau maritime). Cu ajutorul scanării panoramice la 360°, aceste camere de supraveghere termale redau o calitate superioară a imaginilor, având o rezoluție spațială de până la 120 MPx și o rată a cadrelor de până la 2 Hz.

Sistemul de termoviziune este destinat suprafețelor mari, având o rază de acțiune de până la 2.5 km în ceea ce privește subiectele umane și 4.5 km în identificarea și clasarea automobilelor. Datorită funcționalității pe baza temperaturii, acest sistem nu este influențat de condițiile meteo sau de gradul de iluminare și poate funcționa la parametrii optimi indiferent de gradul intemperiilor (ceață, ploaie, ninsoare etc). Sistemul Spynel X poate monitoriza atât perimetrul, cât și evoluția aeronavelor pe panta de apropiere și decolare.

Îmbunătățiri de siguranță și securitate

Unul dintre aspectele care ne-au fost încredințate pentru îmbunătățire a fost siguranța fizică a zonei. Helinick a venit cu o soluție de înlocuire a gardului perimetral din plasă metalică, care a fost înlocuit pe o lungime de 10 km de panouri de plasă bordurată supraînălțată cu sârmă de tip NATO. Astfel, am consolidat semnificativ siguranța și securitatea perimetrală, printr-un sistem de tip dublă protecție fizică, folosind un sistem ultraperformant de detecție a intruziunilor bazat pe fibră optică.

În cadrul aceluiași proiect, am consolidat controlul accesului în perimetru, atât pentru autoturisme, cât și pentru public. Sistemele de acces auto au fost înlocuite cu porți automatizate, prevăzute cu sisteme de control acces și bariere de detecție IR, care asigură închiderea completă a sistemului de protecție perimetrală. Cu ajutorul sistemelor moderne de control al accesului, zonele interzise publicului sunt protejate, iar spațiile critice beneficiază de tehnologii de alarmare la efracție.

Cu ajutorul partenerilor noștri, am acceptat provocarea de a contribui la construirea și implementarea tehnologiilor de securitate de ultimă generație. Astfel, am reușit să aducem soluții inovatoare și eficiente pentru Aeroportul Internațional Sibiu, care beneficiază acum de sisteme de supraveghere de nivel internațional. Mulțumim pe această cale pentru încrederea acordată și pentru parteneriatul solid. Suntem deosebit de încântați să contribuim la transformarea AIS într-un hub modern și funcțional, o punte de legătură între România și restul lumii.

NE ÎMBOGĂȚIM PORTOFOLIUL DE PROIECTE FINALIZATE CU SUCCES!